Kuchnie świata: smaki Maroka
Kuchnia marokańska stanowi jedną z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych kuchni arabskich. Marokańczycy uwielbiają grillowane mięsa, pieczone warzywa i dużą ilość aromatycznych przypraw. Oto 5 tradycyjnych, marokańskich potraw, których warto spróbować!
- Tajine
Tajine to najbardziej rozpoznawalna potrawa Maroka. Jest to gulasz mięsno-warzywny, który przygotowywany jest w specjalnym glinianym naczyniu z pokrywką. Tajine przygotowywany może być z baraniny, jagnięciny, wołowiny lub drobiu i choć nie posiada jednego przepisu, a każda marokańska gospodyni wykonuje go na własny sposób, często dodaje się do niego warzywa (m.in. paprykę, bakłażana) i przyprawy arabskie.
- Harira
Harira to gęsta, aromatyczna zupa mięsna. Przygotowywana jest z baraniny, pomidorów i roślin strączkowych, bogato doprawiona pikantnymi przyprawami i ziołami oraz sokiem z limonki. Stanowi wartościowe i sycące danie, które rozgrzewa i dodaje sił.
- Rfissa
Rfissa to świąteczne danie marokańskie, które serwowane jest w ogromnym naczyniu. W skład dania wchodzi długo gotowany (a wcześniej podsmażony) kurczak oraz soczewica. Tradycyjnie spożywa się go wraz z regionalnym naleśnikiem.
- Maakouda
Maakouda to placki ziemniaczane, które – w przeciwieństwie od polskich placków – przygotowywane są z gotowanych ziemniaków. Do ciasta dodaje się m.in. natkę pietruszki, kolendrę i inne przyprawy arabskie oraz drożdże. Niektóre wersje maakoudy zawierają także drobno posiekaną cebulę i paprykę.
- Boulfaf
Jedno z najsłynniejszych dań Maroka, choć nie każdy ma odwagę i chęć go spróbować. Są to szaszłyki z wątróbki baraniej z dodatkiem kuminu i czerwonej papryki. Choć potrawa ta serwowana jest w marokańskich domach przede wszystkim z okazji świąt, spróbować jej możemy w wielu lokalach w turystycznych częściach Maroka.
Najnowsze komentarze