Breaking News
 |  | 

Sprawdź to

Kuchnie świata: smaki Maroka

img-responsive

Kuchnia marokańska stanowi jedną z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych kuchni arabskich. Marokańczycy uwielbiają grillowane mięsa, pieczone warzywa i dużą ilość aromatycznych przypraw. Oto 5 tradycyjnych, marokańskich potraw, których warto spróbować!

  1.  Tajine

    Tajine to najbardziej rozpoznawalna potrawa Maroka. Jest to gulasz mięsno-warzywny, który przygotowywany jest w specjalnym glinianym naczyniu z pokrywką. Tajine przygotowywany może być z baraniny, jagnięciny, wołowiny lub drobiu i choć nie posiada jednego przepisu, a każda marokańska gospodyni wykonuje go na własny sposób, często dodaje się do niego warzywa (m.in. paprykę, bakłażana) i przyprawy arabskie.

  2. Harira

    Harira to gęsta, aromatyczna zupa mięsna. Przygotowywana jest z baraniny, pomidorów i roślin strączkowych, bogato doprawiona pikantnymi przyprawami i ziołami oraz sokiem z limonki. Stanowi wartościowe i sycące danie, które rozgrzewa i dodaje sił.

  3. Rfissa

    Rfissa to świąteczne danie marokańskie, które serwowane jest w ogromnym naczyniu. W skład dania wchodzi długo gotowany (a wcześniej podsmażony) kurczak oraz soczewica. Tradycyjnie spożywa się go wraz z regionalnym naleśnikiem.

  4. Maakouda

    Maakouda to placki ziemniaczane, które – w przeciwieństwie od polskich placków – przygotowywane są z gotowanych ziemniaków. Do ciasta dodaje się m.in. natkę pietruszki, kolendrę i inne przyprawy arabskie oraz drożdże. Niektóre wersje maakoudy zawierają także drobno posiekaną cebulę i paprykę.

  5. Boulfaf

    Jedno z najsłynniejszych dań Maroka, choć nie każdy ma odwagę i chęć go spróbować. Są to szaszłyki z wątróbki baraniej z dodatkiem kuminu i czerwonej papryki. Choć potrawa ta serwowana jest w marokańskich domach przede wszystkim z okazji świąt, spróbować jej możemy w wielu lokalach w turystycznych częściach Maroka.

 

kuchnie-swiata-smaki-maroka

ABOUT THE AUTHOR